21 Mayıs 2012 Pazartesi

Meteoroloji İstasyonları


Yağmur miktarı, rüzgar hızının ve basıncın düzenli ölçümleri, dünyadaki 51.000 ‘i aşkın meteoroloji istasyonunda eşzamanlı olarak yapılır.İster bir gemi istasyonu, ister kutuplar gibi uzak bölgelerdeki bilgisayar kontrollü istasyonlar olsun, her istasyon aynı aynı ölçüm sistemini kullanır.Bazı meteoroloji istasyonları fırtına izleme konusunda uzmanlaşmışlardır.
Sıcaklık termometrelerle ölçülür.Bunlar, güneş ışığının içeri girmesini engelleyen, ama havanın serbestçe içeride dolaşmasına olanak sağlayan “Stevenson Siperi” adlı kutular içerisinde bulunur.Sıcaklık Sntigrat ya da Fahrenayt  birimiyle ölçülür.
Barometreler, hava basıncını milibar(mb)nveya inç kare başına pound(psi) biriminde ölçer.Atmosferin ortalama basıncı 1013 mb’dır.Bu değer, bir kasırganın alçak basınçlı gözünde 910 mb’a kadar düşebilir.
Anemometreler rüzgarın hızını ölçer.Rüzgar şiddetlendikçe kepçeler daha hızlı döner.Rüzgarın yönünü belirleyen rüzgargülü, rüzgarın hangi yöne doğru estiğini değil, hangi yönden geldiğini gösterir.
Higrometreler havadaki nemi ölçer.Nem, havanın belli bir sıcaklıkta tutabildiği maximum miktardaki su buharının yüzdesi olarak ölçülür. 
Bazı özel istasyonlar, hortumlara yol açabilecek havayı tespit etmek için Doppler radarını kullanırlar.Daha sonra,hortum izleme raporlarıyla halkı uyarırlar.Bazı insanlar boş zamanlarını, bir hortumun film ya da fotoğraflarını çekmek umuduyla, hortum yapan bulutları gözlemleyerek geçirirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder