21 Mayıs 2012 Pazartesi

Hava Neden Yükselir Ya da Alçalır?

Sıcak hava yükselir, soğuk hava ise alçalır. Bunun nedeni, havanın genleşerek (yayılarak)hafiflemesidir. Soğuk hava daha yoğun(ağır)olduğundan alçalma eğilimi gösterir.
Dünya’nın her noktasında Güneş yer yüzeyini ısıttığından, kimi yerlerde daha fazla olmakla birlikte, büyük miktarlarda hava yükselir. Atmosferin ısınmasına yol açan, Dünya’nın geri verdiği ısıdır. Isınma her yerde ve her zaman aynı olmadığından, hava basıncı sürekli olarak değişir ve bu hava hareketlerini rüzgârlar etkiler.
Güneş, Dünya’ya yüksek enerjili ışınım gösterir. Atmosferdeki gazlar ve bulutlar bu ışınımın çoğunu yansıtır ya da soğurur. Bunların yarısından daha azı yüzeye ulaşır. Yüzey, ışınımı soğurarak ısınır. Isınan yüzey, üzerindeki havayı ısıtır. Hava ısındıkça genleşerek yoğunluğu azalır ve yükselir. Bu da yüzeydeki basıncı azaltır. Aradaki basınç farkını dengeleyecek şekilde, çevredeki yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru hava akımı olur. Sıcak havadaki parçacıklar hızlı hareket eder; sıcak havanın yoğunluğu daha düşüktür. Soğuk havadaki parçacıklar daha yavaş hareket eder ve birbirlerine daha yakındırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder