21 Mayıs 2012 Pazartesi

Dünya’nın Atmosferi

Güneş’in çevresinde dönen sekiz gezegenden her biri, birçok farklı gazın karışımından oluşan atmosfer adı verilen bir tabakayla çevrilidir. Dünya’nın 900 km kalınlığında olan atmosferi birkaç tabakadan oluşur. Kütleçelim kuvveti bu tabakaların uzaya dağılmasını önler.
En alt tabakadaki hava   %21dolayında oksijen içerir; geri kalanın çoğu azottur. Atmosferde yukarı doğru çıktıkça oksijen oranı azalır. Hava giderek seyrelir ve sonunda yok olur.
Atmosferdeki su troposfer denilen en alt tabakada bulunur. Troposferin kalınlığı bazı yerlerde yaklaşık 8 kilometreyken başka yerlerde 18 kilometreye kadar çıkabilir. Troposferde ortaya çıkan olaylar hava durumunu oluşturur.
Troposfer atmosferin yeryüzüne en yakın tabakasıdır. Kalınlığı 8 ile 18 km arasında değişir. Bütün hava olayları, havanın troposferdeki hareketine bağlıdır.
Stratosfer 80 km yüksekliğe kadar uzanır. Ozon tabakası burada bulunur. Ozon gazı, Güneş’ten gelen pek çok tehlikeli ışının Dünya yüzeyine ulaşmasını engeller.
İyonosfer ikiye ayrılır: Mezosfer ve termosfer. Her ikisi de zararlı Güneş ışınımının büyük bir bölümünü soğuran gazlar içerir.
Egzosferde havanın yoğunluğu çok düşüktür. Üst sınırı yerden 900 km yüksekliktedir.
Magnetosfer Dünya ile uzay arasındaki sınırı belirler. Hiçbir gaz içermez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder