21 Mayıs 2012 Pazartesi

Bulutlar Nasıl Oluşur?

Bulutlar, sıcak havanın yükselmesi, yayılması ve yükseklerde soğumasıyla oluşur. Havadaki su buharı yoğunlaşır(yeniden sıvı hale geçer)ve gözle görülemeyecek kadar küçük toz tanecikleri etrafında su damlacıkları meydana getirir. Su damlacıkları bir araya gelerek bulutları meydana getirirler. Hava üç değişik biçimde yükselerek bulut oluşturur: konveksiyonla(aşağıdan ısınarak)yükselme, dağlarda yükselme ve cephelerde yükselme.
Konvektif bulutlar, sıcak yüzeylerin ısıttığı havanın yükselmesi, soğuması ve yoğunlaşıp su damlacıklarına dönüşmesiyle oluşur. Bu olayın meydana geldiği sıcaklığa çiy noktası sıcaklığı denir.
Havanın bir tepe üzerine yükselmeye zorlanıp soğumasıyla tepe bulutları oluşur.
Cephesel bulutlar, nemli ve sıcak havanın daha yoğun olan soğuk hava üzerinde yükselmeye zorlanmasıyla oluşur.
Farklı yükseklik ve sıcaklıklarda farklı bulut tipleri oluşur. Gökyüzünde, aynı anda pek çok bulut tipi bir arda bulunabilir. Yağmur ya da kar getirebilen bulutların adlandırılmasında “nimbüs” son eki kullanılır. Kümülonimbüs bulutları başlıca fırtına bulutlarıdır. Çoğunlukla, sıcak havanın hızla yükselmeye zorlandığı soğuk cephelerde oluşurlar.
Sirüs bulutları, donan su damlacıklarının oluşturduğu buz kristallerinden meydana gelen, çok yükseklerde görülen, tüysü görünümlü bulutlardır. Bu tipteki bulutların kalınlaşması, bir alçak basınç alanının yaklaşmakta olduğunu gösterir.
Kümülüs bulutları her yükseklikte görülür. Tabanları düz olan bu kabarık bulutlar, genellikle güzel ve değişken olmayan bir havanın göstergesidir.
Stratüs bulutları yere yakın bir katman oluşturur. Genellikle çisentiye yol açarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder