21 Mayıs 2012 Pazartesi

Alçak Basınç Alanları

Kutup cephesi boyunca bir hava kütlesinin bir başka hava kütlesini itmesiyle girintiler oluşur. En fazla sıcaklık farkı, sıcak havanın soğuk hava içine girdiği(tersi de olabilir.)bu bölgelerde olur. Sıcak hava hızla yükselir. Böylece yeryüzüne basınç uygulayan havanın ağırlığı azalır ve bir alçak basınç alanı oluşur.
Alçak basınç alanları genellikle değişken ve fırtınalı bir havanın işaretidir. Çünkü her yönden girdap gibi dönerek esen hava, yükselen havanın yerini alır. Bunun sonucunda sıcak hava soğuk bölgelere taşınır ve bir sıcak cephe oluşur. Soğuk hava sıcak bölgelere taşındıysa bir soğuk cephe meydana gelir. Bir alçak basınç alanına hızla esen hava, bildiğimiz yüzey rüzgârlarını oluşturur. Sıcak ve soğuk havanın etkileşimine göre bulutlar meydana gelir.
Alçak basınç alanları, kutup cephesi boyunca meydana gelen girintilerde oluşur.
Sıcak ve soğuk hava, aksak basınç alanının çevresinde girdap gibi döner.
Sıcak havanın daha soğuk ve yoğun olan havayı ittiği yerde sıcak hava soğuk havanın üzerine biner. Bu bir sıcak cephedir. Sıcak cepheler, genellikle uzun süren sağanak yağışlar getirir, ancak fırtınaya yol açmazlar.
Soğuk havanın sıcak havayı iterek altına girdiği yerde sıcak hava yükselmeye zorlanır ve bir soğuk cephe oluşur. Sıcak hava, soğuk cephelerde sıcak cephelere oranla daha hızlı ve daha dik bir biçimde yükselir. Bunun sonucunda büyük fırtına bulutları oluşabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder